Miksi
Joomla?

Joomla on monipuolinen, joustava ja helppo työkalu kotisivujen rakentamiseen

Joomla sai alkunsa julkaisujärjestelmä Mambosta vuonna 2005, jolloin Joomlan kehitystiimi siirtyi jatkamaan kehitystyötä Joomla-nimen alla. Ensimmäinen virallinen Joomla 1.5 julkaistiin vuonna 2018 ja 2021 julkaistiin Joomla 4.

Joomla on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joten sen käyttö on täysin ilmaista. Mikäli webhotelli sisältää ohjelmistopankin voi Joomlan asentaa sieltä käyttöön käytännössä napinpainalluksella, ja on käytettävissä siten parissa minuutissa.

Uskomattoman joustava

Joomla on jo alkujaan suunniteltu työkaluksi luoda laajojakin kotisivuja. Joomla antaa mahdollisuuden käyttää erilaisia sivumalleja/sivupohjia eri alasivuilla.

Moduuleilla voi määritellä mitä ja millaisia toimintoja, kenelle, millä sivulla ja missä kohtaa sivulla nämä näytetään. Kaikki nämä määritykset tehdään suoraan hallintaliittymässä pudotusvalikon tai rasti ruutuun -valinnoilla, eikä sinun tarvitse hallita osata lukea tai kirjoittaa mitään koodia.

Tärkeät toiminnot on sisäänrakennettuna järjestelmään

Joomlaan on sisäänrakennettu monia tärkeitä toimintoja, jotka moniin muihin julkaisujärjestelmiin pitää asentaa erilaisina lisäosina.

Joomla CMS julkaisujärjestelmä

Monikielisyys

Joomla sisältää täyden tuen monikielisille sivuille, eikä siihen tarvitse asentaa sen osalta mitään lisäosaa. Monikielisyys hallitsee myös artikkelien ja valikkonimikkeiden yhteydet eri kielien välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sivustolla vierailija voi lennosta vaihtaa sivuston kieltä ja pysyy samalla sivulla ilman, että joutuu takaisin etusivulle. Käyttäjä voidaan oletuksena myös ohjata sivustolla siihen kieliversioon mitä kieltä käyttäjä käyttää selaimessaankin.

Vapaasti muokattavat valikot

Joomlalla voi tehdä valikoita ja valikkonimikkeitä vapaasti suoraan järjestelmästä tarpeesi mukaan ja näyttää niitä missä haluat. Voit tehdä myös valikkoja, jotka eivät näy sivustolla missään, mutta voit tehdä niillä url-osoitteita sisältöön.  Valikkonimikkeissä voit myös määritellä sen näkyvyyden/käyttöoikeuden käyttäjätyypin mukaan.

Käyttäjät ja käyttöoikeustasot

Järjestelmässä on myös kehittynyt käyttäjähallinta eri käyttöoikeuksineen. Voit tehdä erilaisia käyttäjäryhmiä ja mihin ryhmään/ryhmiin käyttäjä kuuluu. Tämän avulla voit määritellä ketkä voivat muokata tai päivittää sisältöä ja mitä sisältöä he voivat sivustollasi yleensä nähdä.

Joomlalla voit luoda siten helposti myös intranet-sivut samalle sivustolle tai suljetun asiakassivuston. Voit antaa käyttäjien mahdollisuuden luoda tunnukset sivullesi omatoimisesti tai siten, että käyt hyväksymässä rekisteröitymisen. Lisäosien avulla voit tehdä myös maksuperusteisen sivuston, jonka sisältö avautuu vain tilausta vastaan.

Hakukoneoptimoinnin työkalut

Joomlassa on sisäänrakennettuna kaikki toiminnot ja mahdollisuudet hakukoneoptimointiin, etkä tarvitse tähänkään mitään erillistä lisäosaa.

Voit määritellä täysin vapaasti sivujen otsikot, sivujen meta-kuvauskentät ja meta-hakusanat valikkonimikkeisiin, artikkeleihin sekä alt-tekstit kuville.

Lisäosat ja moduulit

Joomlaan on saatavilla tuhansia ilmaisia ja maksullisia lisäosia ja moduuleja, jotka laajentavat järjestelmää uusilla toiminnoilla. Lisäosia voivat olla esim. erilaiset varausjärjestelmät, yhteissösovellukset, nettikaupat, tapahtumakalenterit jne.

Lisäosat sisältävät usein myös moduuleja, joilla voit tuoda lisäosan toimintoja eri sivuille. Voit valita vaikkapa etusivulla näytettäväksi tapahtumakalenterista seuraavat viisi tapahtumaa ja jollain toisella sivulla näytetään tapahtumakalenterista kymmenen seuraavaa konserttia.

Moduuleja voit tehdä täysin myös vapaasti omalla sisällöllä ja määritellä niiden asetuksissa millä sivulla, missä siellä ja kenelle moduuli näytetään.

Sivupohjat ja frameworksit

Joomlaan on saatavilla myös tuhansia ilmaisia ja maksullisia sivumalleja. Maksulliset sivupohjat yleensä maksavat vain kymppejä, joten sellaisenkaan käyttäminen ei ole kallista.

Itse suosin käytössä ns. frameworks-pohjia, eli peruspohja joka sisältää joitain käyttöä helpottavia toimintoja. Tärkeimpänä näistä mahdollisuuden esim. luoda uusia "moduulipaikkoja" sivupohjaan suoraan käyttöliittymästä. Tällaista frameworksia käyttämällä sivupohja ei käytännössä vanhene. Kun frameworksista tulee uusi versio voi sen huoletta päivittää ilman, että sivusto tai sen toiminnot menevät rikki.

Olen käyttänyt enimmäkseeen Gantry 5 ja Helix Ultimate -pohjia.

Hallinta

Joomlassa on käytännössä kaksi hallintaliittymää. Kaikki järjestelmän asetukset ja säädöt sekä lisäosien ja moduulien hallinta tehdään hallintapaneelissa (administrator-sivusto).

Niille käyttäjille, jotka vain muokkaavat sisältöä tai lisäävät esim. ajankohtaisartikkeleja voivat käyttää julkisen puolen sivustoa, jolloin sisäänkirjautumisen jälkeen pääsevät muokkaamaan tekstejä suoraan julkiselta sivustolta eivätkä tarvitse hallita hallintaliittymän käyttöä. Osassa lisäosia voi olla myös mahdollisuus hallita jotain toimintoja julkisen sivuston puolelta.

Helpompi kuin WordPress

Olen testannut ja operoin myös WordPress-sivustoja ja pidän Joomlaa huomattavasti helpompi järjestelmä sellaisille, jotka haluavat ymmärtää ja hallita sivustonsa toteutuksen sekä asetukset suoraan hallintaliittymän kautta, ilman että tarvitsee ymmärtää koodaamisesta yhtään mitään.

Mikäli nappaat jonkin valmispohjan ja alat bloggaamaan, etkä tarvitse lisätoiminnallisuuksia on WordPress siihen varmasti helppo ja suhteellisen valmis ratkaisu.

Mikäli kuitenkin tarvitset työkalun, jolla voit tehdä joustavasti sivustoja, jotka muuttavat mahdollisesti sisältöään ja ulkonäköään eri sivujen välillä, sekä hallita kaiken tämän helposti suoraan hallintapaneelin asetuksista rasti ruutuun -valinnoilla on Joomla silloin ylivoimaisesti parempi alusta. Joomlan kanssa et tarvitse liutaa lisäosia, koska yleensä tarvittavat ominaisuudet ovat jo ytimessä. Joomla 4 toi mukanaan myös mahdollisuuden helppoon kuvien rajaamiseen ja optimointiin.

Joomlan kanssa et ole myöskään pakkoavioliitossa alkuperäisen toteuttajan kanssa, koska käytännössä kaikki säädöt ja asetukset voi kuka tahansa katsoa suoraan Joomlan valikoista, ja siten helposti muokata sisältöä nopeasti tai päivittää sivuston vaikka uudelle sivupohjalle.

Valitettavasti Drupaliin en voi Joomlaa verrata, koska Drupalin "sielunelämään" olen tutustunut vain lyhyesti vuosia sitten.

Joomlaa kehitetään yhdessä

Joomlaa kehitetään yhdessä ja siihen voi kuka tahansa suunnitella uusia toiminnallisuuuksia. Lisäosien kehittäjät voivat tarjota ilmaisia tai maksullisia laajennuksia Joomlan Extensions -sivusstolle, joiden asennus onnistuu myös suoraan Joomlan hallintapaneelista.

Itse olen osallistunut Joomlan ja sen useiden lisäosien käännöstyöhön. Mikäli sinua kiinnostaa tulla mukaan Joomlan kääntäjäksi tai oikolukijaksi, niin suuntaa kohti Crowdin-sivustoa ja liity tiimiin.